fredag 29 januari 2016

Biorummet!

Här kommer en bildserie på hur vi renoverat ett av rummen i källaren till ett ”litet” biorum på drygt 12kvm. Vi började fixa till väggarna i rummet direkt när vi flyttade in, dvs för ca 1 år sedan, men det är först nu vi avslutat allting. Anledningen att det tog över 1 år att färdigställa är nog främst ekonomiskt. Biosystem, inredning, förstärkare och så vidare är ju inte billigt, men när vi fick en projektor av mina föräldrar i julklapp så kände vi att vi fick möjlighet att fortsätta igen.
Dessutom måste jag berömma min älskade Nille! Jag skriver "vi" men jag menar "han". Det är han som läst på, det är han som letat information, målat, borrat, isolerat, dragit el, kopplat, handlat, skapat... ja rubbet. Han kan ensam ta på sig äran över hela rummet. Det enda jag har gjort är att ha gett tummen upp eller ner på frågor jag fått när det kommer till smak och inredning.
Det är så galet lyxigt och vi älskar verkligen bion. Det är en helt annan känsla att titta serier och filmer nu. Here it comes…
Nille bilade och drog ny el för uttag i väggar och även för vägguttag i taket för projektor, förstärkare, blu-ray-spelare osv.
Väggarna var även delvis fuktskadade och det gamla murbruket fick hackas ner.

Bakre väggen i biorummet.
 
Elementet plockades bort och rören pluggades igen i förberedelse för ny puts på väggarna.
Ny puts på samtliga väggar i hela rummet.
Nille hade förberett och dragit el till spottar i taket
Väggarna målades sedan med matt svart silicatfärg, alla utom en, väggen där bilden ska projekteras.
Taket isolerades samt reglades och sänktes för att fälla in spottarna. Hål för dosorna sågades ut.
Taket målades svart. Ramen till spottarna och ventilationsrör sprayades med svart färg.

Svart dimer.
Mannen in action.
Markisoleringsskivor till absorbenter och plattvadd som fästes runtom.

Nille byggde en träram runt isoleringsplattorna och sedan spände vi tyg runt hela ramen.
Vi gjorde två svarta och två röda som skulle fästas på väggarna som ljuddämpare.
En av de svarta absorbenterna. Tyget är krossad sammet så det skimrar fint i olika ljus.
Kaos i garaget, Nille byggde en ordentlig och stark hylla som skulle tåla vikten av alla tekniska apparater. Hyllan fästes sedan i tre väggar, längst bak i rummet uppe vid taket.
Ett nytt, större och bättre element monterades och nya rör drogs. Dessa rör var kopparfärgade och sprayades också svarta.
 
Insidan på dörren till biorummet fick ljuddämpningsskivor påklistrade.
När hyllan var färdigmålad och monterad drogs alla kablar till högtalare och till projektorn. Uttag fanns redan i taket för att slippa massa onödiga långa sladdar. Sladdarna som drogs till högtalarsystemet gömdes bakom kabellister som svartsprayades.

När projektorn var på plats kunde äntligen bilden/duken målas på väggen. Mycket noggrann mätning och tejpning för att få en rak och jämn bild. Färgen till "bilden" var vitbruten färg med en aning grått för att "färgen" vitt ska projekteras från projektorn och inte speglas från den "vita" väggen.

Vi köpte sköna ryamattor med lång lugg från Ikea som vi lade ut över golvet. Sammanlagt fyra mattor behövdes och det blev lite skarvande vid ena väggen. Det var något dyrare än att lägga in en heltäckningsmatta, men dessa mattor var betydligt skönare under fötterna så valet var egentligen inte svårt. Dessutom kan vi lätt plocka bort mattorna om vi någon gång skulle ändra oss. Dessutom är det en matta som kan andas vilket är viktigt så att fukten inte stannar under mattorna.

Nilles vikter fick agera tyngdpress i mattornas skarvar under ett par dagar.
Fint småfixande kvar. Bland annat sattes en masonitskiva med ljudabsorbering upp framför fönstret.
En hylla sattes upp under den målade "duken" för att göra plats åt centerhögtalaren. Under centern placerades subwoofern.
Högtalare på plats, absorbenterna uppborrade och dörren ditsatt.
Pricken över i är Star Wars godisgömman på plats.
En skön och ny biosoffa där man kan kura upp sig med filtar och popcorn. Mys!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar