tisdag 13 januari 2015

Renovering, Renovering & Renovering!!


Här hemma renoveras det för fullt, nästan lite väl mycket. Nille har haft semester men ibland känns det som att han har varit borta mer trots att han varit ledig. Men vi har fått massor gjort och det är väl lika bra att passa på när man för en gångs skull haft tid till det. Så här kommer lite renoveringsbilder i följd. 
Matkällaren är äntligen färdig, inredd och väntar på att fyllas. Jag ångrar lite att jag inte tog någon före bild på hur den såg ut innan, men tanken var aldrig att vi skulle lägga ner så mycket tid på den egentligen. Dock kändes det dumt när vi började riva ut den gamla mattan och hyllplanen, att bara göra den lite fräschare när man lika bra kunde göra den tipp topp. Så golvet fick slipas, primas med flytspackel och lagt klinkers. Väggarna är spacklade, putsade, målade och elen är omdragen. Ny ventil och ny taklampa i taket. Även dörren har fått ny färg och nytt dörrhandtag, samt en liten textskylt i vinyl. Jag älskar vår matkällare och jag är inte rädd för spindlar längre när jag ska gå in där. Nille har sett till så att den är 100% tätad! Om det inte är äkta kärlek så vet jag inte vad det är. 

Eljobb, slipat betonggolv, och spacklat över de djupaste hålen.
Flytspackel på golvet samt putsade väggar som ska bränna i 3 veckor.
Klinker lagt.
De gamla dörrarna i "gul" ton med dörrhandtag som lossnar bara du tittar på dom.
Gamla dörren behandlad, vitmålad med nya sköna handtag (ja handtag kan vara sköööna!!)
Inredningsbygge av Ikeas Ivar lagerhyllor, sågade till bekväm höjd, väggarna har även blivit primade och vitmålade.
Fina dörren fick sig en fin dörrtext! Beställt från Paxlux.
 
Börjat fylla med bland annat Ullaredsfynd, pasta på extrapris och blöjor till förbannelse.
De andra rummen på bottenplan börjar också så smått att ta form. Det gamla arbetsrummet som var smått fuktskadat har fått ny puts och ny färg. I taket har Nille satt upp reglar, dragit fram el till spottar samt isolerat och satt gips. Han har spårat nya uttag och dragit kablar. Miljoner små moment som ska göras och sen syns det inte ens!? Haha! Ena väggen har han slätspacklat där bilden ska vara, då det ska bli ett biorum när det är färdigt. Små detaljer som svarta vägguttag och en dimmer har också varit viktigt att tänka på. Ventilationen (MED insektsnät) samt spottarna fanns bara i vitt så de har vi fått spraymåla i matt svart. Det är inte färdigt på ett tag, men man börjar ana hur det kommer att se ut, eller hur?

När det befintliga bruket var smått fuktigt var vi tvungna att hacka ner allting, då såg det ut såhär.
Nille spårade i väggarna och drog ny el.
Ny puts på plats och elementet bortplockat. Ventilationshål gjutet.
Påbörjat målning med silikatfärg på ytterväggar och hörn.
Spottar insatta i taket, samt målat tak och väggar. Vita väggen är slätspacklad.
Ventilation och pilleri med dosorna. Mannen in action.
Svart dimmer, något dammigt och färgerna på väggarna är svarta egentligen.

Pysselrummet på 26kvm har också fått lite kärlek. Först tog vi bort de två påbyggda och isolerade ytterväggarna eftersom det finns viss risk för mögel när väggarna är under mark om det är isolering framför. Besiktningsmannen påtalade det för oss inför köpet, men sa samtidigt att det inte fanns några indikationer på att där fanns mögel i det läget, och behövde inte heller uppstå något. Men vi valde att ändå ta bort det, göra om och göra rätt. Där fanns tack och lov inga större mögelutbrott, men vi fann ett par mörka ”prickar” på ett ställe som hade kunnat vara mögel så det kändes gott att vi tog tag i att riva ner väggarna trots allt. Sedan behövde väggarna putsas och behandlas. Elementen plockades bort för att komma åt överallt. Nille drog ny el, utökade antalet vägguttag och satte in dosor i taket för sammanlagt 15 spottar. Belysning är viktigt när man pysslar i alla dess olika former, så det har vi varit noga med innan vi valt ut vilken ljuskälla som lämpade sig bäst. Jag skriver vi men jag menar egentligen Nille. Han är den som tänker, argumenterar, undersöker, kollar priser, jämför, söker, handlar, bygger och installerar. Han kan sånt! Jag ger bara tummen upp eller ner, sen tar jag hand om barnen så att han kan renovera. Så arbetar vi! Tillsammans men var för sig.
Taket har även nu fått reglar och isolering och så fort gipsskivorna är uppe ska väggarna målas och allting städas ut. Där finns en stor glipa i klinkern längs med ytterväggarna på ca 10cm eftersom det var där de gamla väggarna stod. Denna glipa ska fyllas i med fog eftersom det blir för kostsamt att riva upp och göra om hela golvet. När vi väl gör golvet (någon gång längre fram) vill vi kunna lägga nya golvslingor med golvvärme som inte är eluppvärmt och dra det till pannan, men det har vi inte råd med i nuläget och det kan faktiskt vänta. 

Först skulle rummet tömmas. Fick användas till förvaring när vi flyttade in.
Började plocka ner de påbyggda väggarna.
Viking hjälpte såklart till så mycket han fick.
Börjat dra bort tapet på de andra två innerväggarna.
Tagit bort gammalt bruk även på dessa väggar samt spårat och valt ut plats för nya eluttag.
Ny puts på ytterväggarna och tapet borttagen på de andra två väggarna.
Reglar uppe samt fästena för kommande spottar inkopplade.
Isolering i taket.
Isolering i tak.
När dessa rum är färdiga går vi på hallen på ovanplan. Men just nu är hela bottenvåningen smutsig och en byggarbetsplats så jag längtar inte egentligen efter att få upp kaoset här. Men bra blir det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar